A levegőminőség mutató (AQI) lényege

A levegőminőség mutató, röviden AQI (Air Quality Index) megmutatja, hogy mennyire tiszta vagy szennyezett a levegő egy adott területen. A levegő szennyezettségi állapotát 0-tól 500-ig terjedő numerikus skálán, valamint különböző színekkel ábrázolja. A szennyezett levegő egészségügyi problémákat okozhat, ezért a légszennyezésnek való kitettség csökkentése érdekében érdemes figyelemmel kísérni az AQI értékét. A mutatóhoz általában öt szennyező anyag értékét veszik figyelembe, amelyek a következők: szálló por (PM), talajközeli ózon (O3), szén-monoxid (CO), kén-dioxid (SO2) és nitrogén-dioxid (NO2).

Hogyan működik az AQI?

Az AQI egy 0-tól 500-ig terjedő skálán mozog, és különböző színekkel ábrázolják. Minél alacsonyabb az AQI-érték, annál tisztább a tiszta levegőt, a magasabb AQI-érték pedig a szennyezett levegőt jelenti. Az 50 alatti AQI érték jó minőségű levegőnek számít, amely egészségtelenné azon a ponton válik, amikor átlépi a 100-as értéket. Ha az AQI értéke meghaladja a 200-at, akkor a szennyezettségi szint nagyon magas. A 300-as és afeletti érték veszélyes levegőminőséget jelez.

Levegőminőség mutató

Miért van szükség a levegőminőségi indexre?

A mutató fő célja, hogy segítsen megállapítani a helyi levegőminőséget. Az AQI-szinteket az azok ábrázolására használt színekből ismerhetjük meg, amelyekhez az alábbi kockázati tényezők tartoznak:

Jó: A jó levegőminőséget a zöld szín jelzi. Az AQI értékek 50 alatt vannak. Alacsony a szennyezettség és a vele járó kockázat is ebben a szakaszban.

Mérsékelt: A mérsékelt, tolerálható szennyeződési szinttel járó fázist a sárga szín jelzi, amelyben az AQI érték 51-100 között mozog. Ebben a szakaszban a szennyezettség még nem jelent nagy kockázatot a környezetre.

Egészségtelen az érzékeny csoportok számára: Egyes emberek érzékenyek a levegőminőségre. Náluk akkor kezdődnek komplikációk, amikor a levegő minősége eléri a 101 és 150 közötti értéket. Ezt a szintet narancssárga színnel jelzik.

Egészségtelen: A piros színnel jelölt fázisban a szakértők szerint a levegő minősége már egészségtelen, káros hatásokkal rendelkezik. Az AQI 151 és 200 között mozog. Valamit tenni kell a levegő tisztítása érdekében, mielőtt belélegeznék azt.

Nagyon egészségtelen: Ebben a szakaszban az AQI-szint lila színűre változik. Ez 201 és 300 AQI között mozog. A szakértők nagy mennyiségű szennyező anyagra figyelmeztetnek, amely komoly kockázatot jelenthet az emberek számára.

Veszélyes: Ebben a fázisban a levegőminőségi index 301 és 500 között mozog, amelyet bordó színnel jelölnek. Ebben a fázisban sok olyan részecske áramlik a levegőben, amely már az emberi élet számára is veszélyt jelent.

Hogyan védekezhetünk a rossz levegőminőség ellen?

  • Beltéren a legkézenfekvőbb megoldást természetesen a légtisztítók jelentik.
  • Ellenőrizze naponta a levegőminőség indexet. Adott ország levegőminőség indexét számos helyen, így többek között az időjárással kapcsolatos felületeken, valamint más hivatalos fórumokon is megtalálhatjuk. A Magyarországra vonatkozó adatokat többek között itt tekintheti meg: Hungary Air Quality Index (AQI) and Air Pollution information | AirVisual (iqair.com)
  • Ne menjen ki, ha a levegő minősége nem ideális. Használja az AQI-t annak meghatározásához, hogy mennyi időt töltsön a szabadban. Próbálja meg elkerülni a fakultatív szabadtéri tevékenységeket azokon a napokon, amikor az AQI rosszabb kültéri levegőminőséget mutat.
  • Kerülje az intenzív testmozgást és a sportolást olyan napokon, amikor magas a légszennyezettség. A fizikai aktivitás felgyorsítja a légzést. Minél gyorsabban lélegzik, annál több szennyezőanyagot lélegezhet be.
  • A jól záródó ablakok nagy segítséget jelentenek. Az ablakok szigetelése segít csökkenteni a kültéri szennyezések beáramlását.

Vannak olyan légtisztító készülékek, amelyek a fentiekben leírtakhoz hasonlóan maguk is rendelkeznek levegőminőség kijelzéssel. Ez az igazán hasznos funkció nem csak abban segít, hogy pontos információkkal rendelkezzünk az adott helyiség levegőminőségével kapcsolatban, hanem abban is, hogy mikor és milyen intenzitású működtetésre és egyéb lépésekre (pl. szellőztetés, készülék áthelyezése, intenzitás növelése, stb.) lehet szükség.

A Winix Zero, Zero Pro és Compact készülékek kijelzőjén automatikusan az adott határértékeknek megfelelően villan fel a zöld, sárga vagy piros fény, ezzel figyelmeztetve a felhasználót az aktuális levegőminőségre.

Forrás:

https://reviewsofairpurifiers.com/air-quality-index-explained/

www.winixeurope.eu